geldzaken   adressen  
kostbaarheden

reisdocumenten

communicatie verzekering
elektriciteit shoppen overige nummers
uw gezondheid tijdsverschil eten en drinken
plattegrond    
     
 
De hoofdstad van de provincie Ceará is Fortaleza. Na Salvador is Fortaleza de grootste stad in Noordoost Brazilië. Ceará telt ongeveer 8,1 miljoen inwoners, ongeveer 2,2 miljoen wonen er in Fortaleza. In totaal telt Brazilië ongeveer 160 miljoen inwoners, verspreid over 27 deelstaten.
De stad is gesticht in 1611 door de Portugees Martim Soares Moreno. De eerste nederzetting en het eerste fort zijn inmiddels totaal vernietigd. Wel is het fort dat de Hollanders bouwden, Fort Schoonenborgh, nog deels in tact.
Fortaleza ontleent haar naam aan het fort dat destijds is gebouwd. Het fort wordt Forte Nossa Senhora da Assuncão genoemd en biedt een mooi uitzicht. Tijdens de bouw van het fort was er een tekort aan kanonnen. Terwijl de manschappen wachtten op aanlevering van de kanonnen, hebben zij grote boomstammen in de kanonsgaten gelegd. Zo leek het vanuit de verte alsof het hele fort voorzien was van vele kanonnen en hebben zij de vijand op afstand weten te houden! De oude gevangenis uit de vorige eeuw wordt tegenwoordig gebruikt als Centro de Turismo. In de oude cellen worden de typische souvenirs van Ceará verkocht. De gevangenis is nooit verbouwd en bevindt zich nog in de oorspronkelijke staat. Tijdens de junifeesten (Festad Juninas) en de Semana do Folclore (laatste week augustus) worden hier kleurrijke muziek- en theatervoorstellingen georganiseerd. Carnavalsfeesten van Fortaleza zijn eind juli. De hele stad swingt een week lang, en alle Brazilianen zijn van de partij! Het meest noemenswaardige gebouw in het stadscentrum, dat zeker een bezoekje verdient, is het Teatro Jose de Alencar, het is gebouwd in Art Nouveau stijl.
Het standbeeld van de schrijver José de Alencar staat eveneens op het plein bij het theater. Ook het oude Culturele Centrum, vlakbij de wijk van Iracema, is beslist een bezoekje waard.